Fogászati Állapotfelmérés

Minden fogászati beavatkozás esetében az első lépés az, hogy a páciens általános egészségi állapotát diagnosztizálják. Az egészségi állapot felmérése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kezelési terv személyre szabottan legyen elkészítve. A fogászati állapotfelmérés rendszerint egy beszélgetéssel kezdődik, amely során a szakorvos tájékozódik a páciens száj higiénés szokásairól, a fogak állapotának előzményeiről.

A szóbeli diagnosztika után következik a száj és a nyálkahártyák állapotának fizikai vizsgálata.

A fizikális vizsgálatot tükör segítségével történő megtekintéssel, kopogtatással, valamint tapintással végzi el a fogorvos. Ezek mellett sor kerül az úgynevezett vitalitás vizsgálatra is, amely során azt ellenőrzi az orvos, hogy a problémás fog elhalt-e. A vitalitás vizsgálatakor egy vattagombócot gyorsan párolgó folyadékba mártanak, majd azt a fog felületéhez érintik. Abban az esetben, ha a vizsgált fog érzékeli a hideget, a fog él, viszont, ha érzéketlen, akkor lehetséges, hogy a fog elhalt. Ebben az esetben a fogat gyökerkezelni szükséges.

A fizikai vizsgálat része továbbá a nyaki nyirokcsomók megtapintása, valamint az esetlegesen előforduló duzzanatok felderítése is. Ez rendkívül hasznos és fontos, mivel egy időben felderített szájüregi, vagy nyálkahártya daganat jó eséllyel gyógyítható.

A szájüreg állapotának alapos vizsgálatát a szájüregi röntgenfelvételek biztosítják. E felvételek számos olyan rejtett információt is megmutatnak, amelyek szabad szemmel, vagy alaposabb klinikai diagnosztikával talán nem is észrevehetők.

A fogászati röntgenfelvételek készítése során a szervezetet csupán csekély mértékű sugárzás éri, így e diagnosztikai eljárás minimális kockázattal végezhető el.

Röntgenfelvétel készülhet kis méretben, amelyen két szomszédos egy fog állapotáról kaphatunk képet, és készülhet nagy felületet felölelő, panoráma röntgen is, amelyen az állkapcsok és az fogazat állapota általános elemezhető.

A röntgenfelvételek elemzése után kerül sor a kezelési terv kidolgozására. Az orvos személyre szabottan, a páciens kórelőzményeinek, életmódjának, genetikai adottságainak, a fogak állapotának, valamint száj higiénés szokásainak ismeretében elkészíti a lehető legjobb kezelési tervet. Ha van rá lehetőség az orvos több alternatívát is fel fog ajánlani, amelyeket aztán a páciens mérlegelhet és kiválaszthatják az adott helyzetnek és lehetőségeknek legmegfelelőbbet.

Az általános fogászati állapotfelmérést egyébként érdemes félévente megismételni, így számos betegség kialakulását megelőzhetjük, a már fennálló problémákat pedig idejében orvosolhatjuk.

logo