Fogpótlás

A fogainknak nem csupán a rágás biztosítása a feladatuk, hanem ezen kívül még számos más funkcióval is rendelkeznek. Szerepük van , a rágás mellett még a hangképzésben, valamint az arcunk harmóniájának megteremtésében is. A fogpótlás ezért már akkor is nagyon fontos, ha csupán egy darab fog hiányzik. A fogpótlás nem csupán esztétikai szempontból fontos, hanem a különböző funkciók megfelelő működése érdekében is. Sőt, a fog pótlásával meg lehet előzni olyan elváltozások kialakulását is, amelyek a fog elvesztése után csak később következnének be. Ilyen például a megmaradt fogak elmozdulása, amely további gondok előidézője lehet. Ezért rendkívül fontos az, hogy a fogaink egyensúlyát már egy fog elvesztése esetén is igyekezzünk helyreállítani a fog pótlása által.

Milyen tényezők vezethetnek egy vagy több fog elvesztéséhez?

Fogvesztést idézhet elő például a fogszuvasodás, valamilyen trauma, az életkor előre haladtával létrejött ínysorvadás, vagy akár a fogágy gyulladása is.

Milyen következményekkel jár, ha a fogsor hiányossá válik?

Egy vagy több fog elvesztése után általában csökken a rágási képesség mértéke. Emellett a hangképzésben is zavar áll be, mivel a fogaknak kiemelkedő fontosságú szerepe van a hangok képzésében. A hiányos fogsor önbizalomhiánnyal is társulhat. Kialakulhatnak olyan pszichés zavarok is, mint például a gátlásosság vagy a szorongás.

Láthatjuk tehát, hogy a fogak elvesztésébe nem szabad beletörődnünk. A modern orvostudománynak köszönhetően lehetőség van az elvesztett fog, vagy fogak teljes pótlására. A fogpótlásoknak két fő csoportja van:

  • A rögzített fogpótlások közé sorolhatjuk a koronát, a hidat, valamint a gyökércsapos fogműveket, vagyis azokat a fogpótlásokat, amelyek ragasztva vagy fixen vannak felhelyezve.
  • A másik főbb csoportot a kivehető fogpótlások alkotják. Ilyen például a teljes, illetve a részleges fogsor is.

A fogpótlások legfőbb feladatai közé sorolhatjuk:

  • az esztétikai szépség helyreállítását,
  • a rágóképesség tökéletesítését,
  • a hangképzési zavarok megszűntetését,
  • az arc harmóniájának újrateremtését,
  • továbbá a foghiány következtében kialakuló elváltozások megelőzését is elősegítik.

Egy vagy több fog elvesztése esetén rendkívül fontos, hogy időben forduljon fogorvoshoz. Ez azért lényeges, hogy a pótlást mihamarabb el lehessen kezdeni, így a következményes fogproblémák szinte 100 százalékosan megelőzhetők.

potlas
logo