Tejfogak kezelése

A fogaink épségének megőrzését már igen korán, fiatal gyermekkorban érdemes elkezdeni. A gyermek első látogatás során csupán barátkozás zajlik, a gyermekek megismerhetik az orvost és az asszisztenst, így könnyedén kiépíthető a bizalom. A fiatal gyermekek esetében többnyire nincs is szükség fájdalmas beavatkozásokra, így csupán a fogászati megbetegedések megelőzésére kell kiemelt hangsúlyt fektetni. Szükség esetén, ha már kialakult az orvos, és a gyermek közötti bizalom, akkor a kezelést is el lehet kezdeni. A fájdalom elkerülése rendkívül fontos a gyermekek esetében. Természetesen a felnőttek kezelése során is a teljes fájdalommentességre törekednek az orvosok, ám a gyermekek esetében ez még kiemelkedőbb fontosságú. Lényeges, hogy a gyermek a későbbiekben se rettegjen a fogorvostól. A fájdalom elkerülésének legjobb és legegyszerűbb módja pedig az, ha minden eszközzel megpróbáljuk megakadályozni a fogászati problémák kialakulását.

Mikortól vihetjük el gyermekünket fogászati rendelésre?

A gyermekeket már a 3. életév betöltése után el lehet vinni fogászati ellenőrzésre, akkor is, ha semmilyen probléma nem merült fel a csemeténk fogazatával. Nem érdemes megvárni azt, amíg elkezd fájni egy pici fogacska. Az első találkozás, az első élmény ugyanis, amely a fogorvosi rendelőben éri a gyermeket, az egész életére hatással lesz.

A fogászatra érkező gyermekekről azonban általánosságban elmondható, hogy már valamilyen fogszuvasodási problémával küszködnek, fájdalmaik vannak és kezelésre szorulnak. A gyermekek az orvosi vizsgálatot kellemetlen élményként „raktározzák” el magukban, így a későbbiekben is félni fognak a fogorvostól.

A tejfogak szuvasodása igen gyakori kicsi gyermekkorban. A probléma különbözik a felnőttkori fogszuvasodástól, ugyanis a tejfogak szuvasodása sokkal gyorsabban alakulhat ki és a lefolyása is jóval hamarabb ér a végéhez. A fogbelet hamarabb éri károsodás, a fog pedig gyorsabban elhalhat. A veszélyese szuvasodási forma gyermekkorban, a felső metszőfogak elszuvasodása, vagyis a cirkuláris caries, amely esetében az első fogak koronája szinte teljes mértékben elpusztul, leesik. Emellett természetesen a tejőrlők szuvasodására is kiemelt figyelmet kell fordítani . Az elszuvasodott tejfogak kezelése nem egyszerű feladat, ezért mindenképpen a baj megelőzésére kell koncentrálni. Már egészen kicsi gyermekkorban vezessük be a gyermekünket a fogmosás minden rejtelmébe.

A fogászaton történő első látogatás során lehetőség nyílik például arra is, hogy a gyermek megismerkedjen a rendelőben található eszközökkel, a fogmosás helyes technikájával, valamint egy egyszerű állapotfelméréssel megtudhatjuk azt is, hogy van-e szüksége csemeténknek bármiféle beavatkozásra.

Később, amikor már kisiskolás korban megjelennek az első maradandó fogak, még nagyobb fontossággal bírnak a rendszeres fogorvosi ellenőrzések. Ilyen idős korban ugyanis, nagy a veszélye annak, hogy a hatos nagyőrlő elkezd szuvasodni. Az egészséges nagyőrlő fog barázdálásat még időben ajánlott elvégezni, ezzel megelőzhetjük azt, hogy a hatos őrlőfog elkezdjen szuvasodni. Az eljárás nem jár fájdalommal, a fog barázdájának bezárásához nincs szükség fúrásra, csupán a fog felületét vonják be egy folyékony tömőanyag segítségév

gyerekfogaszat
logo